page decoration
Vragen en antwoorden
small handIk ben 40 jaar geleden door een broeder misbruikt. Kan het Meldpunt mij helpen?

Ja. Het Meldpunt helpt ook mensen die vroeger zijn misbruikt. Bijvoorbeeld toen ze als kind in een internaat waren. Veel mensen die als kind misbruikt zijn, hebben daar later nog last van. Ze slapen slecht. Of hebben problemen om van seks met hun man of vrouw te genieten.
Het helpt om met het Meldpunt te praten. Ze begrijpen je problemen. Ze helpen je om een goede oplossing te vinden.

small handWat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik is: seksuele dingen doen die je niet wilt. Iemand raakt je aan waar je dat niet wilt. Of je moet met iemand vrijen, terwijl je daar geen zin in hebt. Als iemand jou dwingt iets te doen wat je niet prettig vindt, is er sprake van misbruik.

Misbruik kan overal voorkomen. Op school, op het internaat, op het werk, of thuis. Bij mannen en bij vrouwen, bij ouderen en bij jongeren. Vaak heb je pas later het gevoel dat je het niet wilde. Je kunt ook het Meldpunt bellen als je lang geleden misbruikt bent.

small handWaarom is seks tussen volwassenen en kinderen een probleem?

Seks tussen volwassenen en kinderen is niet gelijkwaardig. Als iemand ouder, groter of sterker is dan jij, dan is het vaak moeilijk om 'nee' te zeggen. Dus als ouders, leraren, priesters, groepsleiders of andere volwassenen met een kind willen vrijen, dan is dat niet normaal.

small handIs het Meldpunt er alleen voor dove slachtoffers van misbruik?

Het Meldpunt is er voor slachtoffers, maar ook voor mensen in hun omgeving. Het Meldpunt is bedoeld voor:

Iedereen kan het slachtoffer worden van seksueel misbruik. Mannen en vrouwen, ouderen en jongeren en dus ook horende èn dove mensen. Voor horenden is er al veel hulp. Voor doven was dat er nog niet.